ceturtdiena, 2011. gada 21. aprīlis

Dzelteno zirņu un kartupeļu biezzupa

Dzeltenie zirnīši
1 sīpols, smalki sakapāts
2 lielas ķiploka daivas
4 lieli kartupeļi, nomizoti un sagriezti nelielos kubiņos
3 cm no čili pāksts, smalki sakapāta
1 litrs vistas buljona, karsts
2 ēd.k. olīveļļas
jūras sāls
pipari
60 g auksti vai viegli kūpinātas cauraugušas cūkgaļas, sagriezta kubiņos






Dzeltenie zirnīši, pašu vārīts vistas vai kāds cits buljons un pavisam nedaudz kartupeļa, lielisks vitamīnu avots pavasarī, kad mūsu organisms prasīt prasās pēc kā veselīga un spēcinoša. Bekonu vari nepievienot, bet aizstāt ar kādu sieru – balto krēmsieru, Parmas vai kādu citu sieru.
Pa nakti izmērcē zirnīšus. Katlā liec zirnīšus, lej klāt aukstu ūdeni, uzvāri un turpini vārīt, līdz zirnīši ir mīksti, apmēram 1–1,5 h.
Kad zirnīši mīksti, tos nokās. Katlu izsusini, pielej eļļu un uzkarsē. Pievieno sīpolu, ķiploku un sāli, apcep uz mazas uguns 2 minūtes. Pievieno čili, kartupeļus un zirnīšus, pielej buljonu un vāri, līdz kartupeļi mīksti. Noņem no uguns un atdzesē 5 minūtes.
Sablenderē zupu un visu izberz caur sietu. Ar pārlieku ilgu blenderēšanu neaizraujies, citādi zupa kļūs kā klīsteris, jo blenderējot kartupeļiem izdalās ciete.
Liec zupu atpakaļ katlā, pievieno sāli un piparus pēc garšas un vēlreiz uz mazas uguns uzsildi, līdz ir pirmais burbulis. Tikmēr pannā apcep bekonu. Pasniedz zupu, ielejot bļodā, un uzber pa virsu apcepto bekonu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru