ceturtdiena, 2011. gada 21. aprīlis

Jauno biešu, ķimeņu siera un rupjmaizes salāti





http://www.sibmedport.ru/content/articles/images/1260192626.jpg

  •  300 g jauno, mazo biešu
  • 3 ēd.k. olīveļļas, ne extra virgin
  • 5 timiāna zariņi
  • 1 tējk. balzamiko
  • 1 tējk. cukura
  • 150 g rupjmaizes (der gan saldskābmaize, gan rupjā maize)
  • 100 g ķimeņu siera
  • 40 g salātu – jaunās biešu lapas, rukola, mizuna
  • jūras sāls
  • svaigi malti melnie pipari
  • extra virgin olīveļļa, ko pārslacīt salātus 


Šie salāti ir lielisks veids, kā izmantot pēc Jāņiem palikušo ķimeņu sieru, to apvienojot ar jaunajām bietēm un rupjmaizes grauzdiņiem un visu cepot vienā pannā. Tikai svarīgi gatavošanas procesā pieskatīt, lai bietes nepārdeg un grauziņi salātu ēšanas laikā ir nevis pilnīgi cieti, bet kraukšķīgi mīksti. Ja cepšanas laikā liekas, ka kāda no sastāvdaļām ir gatava, tad to labāk no krāsns ņem ārā.

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu.
  2. Sagatavo bietes, sagriežot tās vienāda izmēra gabalos: lielās – 1 cm biezās šķēlēs, mazākās – četrās daļās, pavisam mazas – uz pusēm. Svarīgi, lai visas ir vienāda lieluma un vidēji lielas.
  3. Liec bietes pannā – vienā pusē. Pārlej ar 2 ēd.k. eļļas un balzamiko, pārkaisi ar sāli, pipariem, cukuru un timiānu. Samaisi un liec krāsnī cepties, apmēram 30 minūtes. Pieskati – ja bietes liekas gatavas jau pirms tam, tad turpini gatavošanas procesu jau ātrāk. Svarīgi ir, lai tās nepārcepas un nekļūst sausas.
  4. Kamēr cepas bietes, sagatavo grauzdiņus – sagriez 1,5 cm lielos kubiņos (šķēlēm malas un galus nogriežot). Bļodā samaisi ar 1 ēd.k. eļļas, pipariem un sāli. Sagatavo sieru, sagriežot tikpat lielos kubiņos kā grauzdiņus. Sagatavo lapas, tās nomazgājot.
  5. Kad bietes ir kraukšķīgas, bet jau gatavas, apmēram pēc 30 minūtēm, pannas otras puses vienā daļā ber grauzdiņus un liec krāsnī cepties – ne vairāk kā 4 minūtes (līdz tie kļūst viegli kraukšķīgi, bet vēl mīksti).
  6. Pēc 4 minūtēm pannas brīvajā daļā liec klāt sieru* un cep vēl 5 minūtes. Ņem pannu ārā. Liec bietes un grauzdiņus lielā salātu bļodā, piespied klāt ķiploku un samaisi. Pievieno nomazgātās lapas, pārslaki ar olīveļļu un pieber cepto sieru.
Papildinājumi:
Ja gribi ļoti saceptu sieru, tad labāk to dari uz pannas, uz plīts – jo krāsnī, gaidot, līdz tas apcepsies, vari par daudz sacept bietes un pārcept grauzdiņus pārlieku kraukšķīgus.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru