otrdiena, 2012. gada 28. augusts

Kāpostu-maltās gaļas sacepums ''Sliņķis''

Svaigs kāposts
Maltā gaļa - 600 gr
Rīsi - 50 gr
Sīpols - 1 gb
Ķiploki - 1-2 daiviņas
Dārzeņu buljons - 200 ml
Sasmalcināti pētersīļi - 1 ēd.kar.
Selerijas zaļumi - 1 ēd.kar.
Tomāti - 300 gr
Paprika - 100 gr
Augu eļļa - 2 ēd.kar.
Sāls,pipari



Maltajai gaļai pievieno rīsus, sarīvētus sīpolus un tomātus, smalki sagrieztus zaļumus, smalkos kubiņos sagrieztu papriku, caur spiedi izspiestus ķiplokus,pusi buljona,sāli,piparus. Samaisa viendabīgu masu un liek uz 1 stundu ledusskapī.
















Cepamformu ar noņemamām malām izklāj ar foliju,tad ar cepamo papīru. To dara,lai cepoties netecētu ārā šķidrums. Kāpostu lapas novāra sālsūdenī vai uz pāris minūtēm ievieto mikrenītē,izgriež cieto kāta daļu. Sagatavotās lapas klāj formas apakšā,tā,lai lapas malas veidotu gar formas malām ''bortiņus''. Ja lapas ir plānas,tad liek divas kārtas.















Uz lapām liek pusi gaļas pildījuma,pārlej pusi no atlikušā buljona (50 ml).















Tad atkal liek lapu kārtu,virs lapām - gaļas pildījumu,pārlej ar buljonu.















Kā pēdējo liek lapu kārtu,viegli piepresē un lapu malas saloka pāri pēdējai lapu kārtai,pārslaka ar augu eļļu.














Formai pārliek pāri foliju,liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 190 grādos uz 45-50 minūtēm - tas atkarīgs no cepeškrāsns.















Tad foliju noņem un vēl uz 10 minūtēm liek cepeškrāsnī,lai apcepās brūna garoziņa.














Ja vēlas - pārkaisa ar sieru un pacep vēl 5 minūtes,kamēr siers izkusis.















Gatavo kārtojumu ņem ārā no cepeškrāsns,ja nepieciešams - nolej lieko šķidrumu. No tā varēs pagatavot mērcīti. Izņem no formas,griež porciju gabaliņos,pasniedz ar mērcīti, ja vēlas - kā piedevas var pievienot vārītus kartupeļus.


2 komentāri: