ceturtdiena, 2011. gada 21. aprīlis

Šokolādes muss-2 *






170 g melnās šokolādes, 70% kakao, sakapāta
170 g sviesta, sakapāts mazos gabaliņos
60 ml melnas kafijas, stipra
4 lielas olas, dzeltenumi atdalīti no baltumiem
175 g cukura
30 ml tumšā ruma
šķipsniņa sāls
½ tējk. vaniļas ekstrakta



 Katliņā ielej ūdeni apm. 3 cm,uzvāri. Kad ūdens burbuļo,nogriez pavisam mazu liesmu,liec virsū bļodu,kas atbalstās uz katla malām un nesaskarās ar ūdeni,tikai ar tvaiku. Bļodā liec šokolādi,sviestu un kafiju un maisot kausē ar tvaiku. Kad masa viendabīga,ņem nost no uguns.
Sagatavo vienu bļodu, kurā ir ledusauksts ūdens. Citā bļodā, kas ir nedaudz mazāka par ledusūdens bļodu un arī turas uz katla, kurā viegi vārās ūdens, liec olas dzeltenumus un 170 g cukura un rumu. Puto ar mikseri apmēram 3 minūtes, līdz masai ir līdzīga konsistence kā majonēzei.
Kad tas izdarīts, bļodu liec ledusaukstā ūdens bļodā. Un turpini putot, līdz masa ir bieza un atvēsinājusies. Kad tas noticis, iecilā šokolādes masu. Noliec malā.
Tīrā traukā puto olu baltumus ar sāli līdz mirklim, kad rodas vieglas putas. Tad pievieno vienu karoti cukura un turpini putošanu, līdz baltums ir biezs un spīdīgs. Tad pievieno vaniļas ekstraktu.
Baltumu iecilā šokolādes masā, bet to dari ar pēc iespējas mazāk kustībām, lai muss nezaudētu savu gaisīgumu. Iepildi atsevišķos traukos, kuros pasniegsi, un liec ledusskapī uz vismaz 4 h vai līdz brīdim, kad muss kļuvis stingrs.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru