trešdiena, 2011. gada 25. maijs

Rabarberu (ābolu) etiķis






















Rabarberi (āboli) - 1 kg
Ūdens - 1.25 l
Medus(vai cukurs) - 200 gr
Sausais raugs - 11 gr



Rabarberu kātus nomizo un sagriež ĻOTI smalkos kubiņos vai rupji sablenderē.
Ūdeni uzvāra un atdzesē līdz istabas temperatūrai.
Rabarberu masu samaisa ar medu (cukuru),raugu. Pielej atdzesēto ūdeni. Liek platā māla,stikla vai emaljētā traukā,lai masai būtu iespējami vairāk saskares ar gaisu. Pārklāj ar dvieli un tur istabas temperatūrā 10 dienas. Masa nedaudz burbuļos un putosies. Katru dienu 2x ar koka karoti apmaisa,lai izdalītos sakrājušies gaisa burbulīši.
Pēc 10 dienām šķidrumu caur vairākkārtēji salocītu marli uzmanīgi nokāš,ielej tīrā stikla traukā (ne vairāk kā 2/3 no trauka tilpuma),pārsedz ar dvielīti un istabas temperatūrā raudzē. Maisīt nevajag un trauku pārvietot arī nav vēlams.Etiķa rūgšanas un nobriešanas laiks - 40-60 dienas.
Pēc 30 dienām šķidrums sāks skaidroties. Virspusē var nostāties gluma plēvīte,bet tas ir normāli. Šī plēvīte ir ļoti veselīga,jo satur 3x vairāk vitamīnu un minerālvielu nekā pats etiķis.
Pēc 60 dienām etiķis ir palicis dzidrāks. Uzmanīgi caur vairākkārtēju marlīti nokāš,sapilda sterilizētās stikla pudelēs vai burciņās,aizvāko un glabā vēsā vietā. Ja viss raudzēšanas process precīzi izpildīts,glabāšanas laiks - neierobežots. Trauka apakšā var nostāties nosēdumi,bet tas ir tikai normāli,jo etiķis ir gatavots no dabīgām izejvielām.
Pielietojums šādam etiķim visdažādākais. Salātos,marinādēs,arī kosmētikā.
Tieši tāpat var gatavot ābolu etiķi.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru