trešdiena, 2012. gada 11. aprīlis

Panforte di Siena


Rīspapīrs (vai plāna vafele)
Mandeles - 100 gr
Pistācijas - 115 gr
Lazdu rieksti - 100 gr
Vīģes (žāvētas,sagrieztas 4 daļās) - 300 gr. Var izmantot arī aprikozes,melnās plūmes vai rozīnes.
Milti - 100 gr
Malts ingvers - 1 tējk.
Kanēlis - 1/2 tējk.
Krustnagliņas (maltas) - 1/4 tējk.
Baltie pipari (malti) - 1/8 tējk.
Medus - 80ml
Cukurs - 70 gr
Brūnais cukurs - 70 gr
Ūdens - 2 ēd.kar.
Pūdercukurs - pasniegšanai





 Panforte - tradicionāls itāļu saldais deserts,kura gatavošānā izmanto ļoti daudz riekstu un žāvētu augļu. Uzskata,ka šis deserts radies Toskānas pilsētā Sjennā 13.gadsimtā. Tiešā tulkojumā ''panforte'' nozīmē ''stiprā maize'',jo tiek pievienotas ļoti daudz garšvielas. Panforti pasniedz pēc maltītes kā desertu ar kafiju vai deserta vīnu. Pēc konsistences panforte atgādina mīkstu griljāžu.

Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 grādiem. Cepamformu izklāj ar cepampapīru un papildus formas dibenu un sānus izliek ar rīspapīru vai plānu fafeli. Tas nepieciešams tādēl,ka gatvais cepums mēdz ļoti pielipt pie cepampapīra.
















Uz pannas plānā kārtā uzber mandeles,riekstus,pistācijas un uz 5-7 minūtēm liek sakarsētajā cepeškrāsnī.


















Izkarsētos riekstus ber bļodā,pievieno miltus,garšvielas un žāvētos augļus,samaisa.
















Nelielā grāpītī savieno medu,brūno un parasto cukuru,2 ēd.kar. ūdens.



















Uz lēnas uguns maisot karsē,kamēr izkūst cukurs. Tad karstumu palielina,uzvāra un turpina maisot vārīt 2-3 minūtes.















Lej sīrupu pie riekstu-miltu maisījuma un ātri samaisa.
















Masu liek sagatavotajā formā un nolīdzina.

















Cep cepeškrāsnī 35-40 minūtes - līdz zeltainai garoziņai. Atdzesē,neizņemot no formas. Pirms pasniegšanas sagriež gabaliņos un pārkaisa ar pūdercukuru.
Panforti vēsā,sausā vietā satītu pārtikas plēvē var glabāt pat vairākus mēnešus.











Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru