svētdiena, 2012. gada 29. aprīlis

Marinējam gaļu piknikam!!!



















Pikniku sezona ir klāt!!! Un kas tas par kārtīgu pikniku bez gaļas cepšanas? Te nu esmu publicējusi dažādus gaļas marinēšanas veidus. Katram pēc gaumes!
Un gaļas cepšanas zelta likums - sāli pievienojam 30 minūtes pirms cepšanas. Tad gaļa sanāks sulīga un mīksta. Ja sāli pievieno marinēšanas sākumā,tā izvelk no gaļas visas sulas un šašliks iznāks sauss un ciets.



Kefīrs
Gaļu sagriež gabaliņos,sīpolus - gredzenos. Liek traukā kārtās,pārlej ar kefīru,lai gaļa būtu apsegta. Marinē 10 stundas. Cepot ik pa laikam aplaista ar kefīru,kurā marinējās gaļa.
Majonēze
Sīpolus sablenderē,sajauc ar majonēzi. Gaļu sagriež gabaliņos un sajauc ar majonēzes-sīpolu maisījumu. Marinē vismaz stundu. Sāli pēc vajadzības pievieno pirms cepšanas.

Tomāti
  1. Tomātus smalki sagriež. Daļu sīpolu sagriež gredzenos,daļu sablenderē vai sarīvē,sajauc ar tomātiem. Gaļas gabaliņus liek traukā kārtām,pa vidu liekot tpmātu masu. Virsū uzliek slogu un marinē vismaz 5-6 stundas,ja ir iespējams - var ilgāk. Cepot ik pa laikam apslaka ar pārpalikušo marinādi. Uz 1 kg gaļas - 0,5 kg sīpolu un 0,5 kg tomātu.
  2. Tomātus ļoti smalki sagriež,pievieno garšvielas - pēc vēlēšanās. Lai sanāktu pikantāk,var pievienot smalki sagrieztu papriku.
 3. Pārgatavojušos tomātus ar rokām saplūkā un samīca viendabīgā putriņā. Pievieno sīpolu gredzenus un vēlreiz kārtīgi visu samīca. Pievieno kinzu,sasmalcinātu aso čili pipariņu. No viena apelsīna izspiež sulu un pievieno marinādei. Sajauc gaļas gabaliņus ar marinādi un marinē vismaz stundu.
 4. Gabaliņos sagrieztai gaļai pievieno sāli,piparus,koriandru,nedaudz sasmalcinātus ķiplokus,augu eļļu,citrona sulu,sīpolu gredzenus,tomātu šķēlītes un nedaudz kartupeļu miltus. Uz iesmiem starp gaļas gabaliņiem liek sīpolus un tomātus no marinādes.
 5. Tomātu sulā gaļa marinējas tāpat kā ar etiķi. Gaļas gabaliņiem pievieno garšvielas un tomātu sulu,vai tomātu pastu,vai ketčupu. Pēc vēlēšanās pievieno sīpolus. Marinē ne mazāk par 3 stundām.

Gāzēts un negāzēts minerālūdens
 1. Negāzētu minerālūdeni sajauc ar sasmalcinātu citrona mīkstumu,pievieno nedaudz koriandru. Sajauc ar gaļas gabaliņiem,marinē 3-4 stundas.
 2. Liellopa gaļu 3 stundas mērcē gāzētā minerālūdeni - gaļa paliks mīkstāka un ātrāk izcepsies. Tālāk gaļu sagriež gabaliņos,pievieno sablenderētus sīpolus,adžiku,visu kārtīgi samaisa un marinē 24 stundas.

Citroni,apelsīni
 1. No citroniem un apelsīniem izspiež sulu,sajauc ar garšvielām,cukuru un samaisa. Sīpolus sagriež 4 daļās,ar rokām sapluinī plēksnītēs. Traukā ieliek sīpolu plēksnīšu kārtu,uz tās - gaļas gabaliņus,uzlej nedaudz marinādi,tad atkal sīpolus,gaļu,marinādi. Liek ledusskapī uz nakti. Pusstundu pirms cepšanas pieber sāli un samaisa.
    Cūkgaļa - 4 kg
    Citroni,apelsīni - pa 2-3 gb no katra
    Sīpoli - 1.5 kg
    Cukurs - 2 ēd.kar.
    Garšvielas - pēc vēlēšanās.
 2. Sīpolus sagriež gredzenos,no citroniem izspiež sulu,pievieno smalki sagrieztus kinzas zaļumus,pipari - pēc garšas. Kārtīgi sajauc ar gaļas gabaliņiem. Marinē 6-8 stundas.
     Cūkgaļa - 1,5 kg
     Sīpoli - 3 gb
     Citroni - 2 gb
     Svaiga kinza,sāls,pipari.

Kivi
Kivi sarīvē uz rupjas rīves,pievieno sablenderētus ķiplokus un sīpolus,garšvielas un nedaudz ketčupa vai tomātu mērces,samaisa ar gaļas gabaliņiem. Marinē 1 stundu. Uz iesmiem gaļas gabaliņus liek pamīšus ar sīpolu gredzeniem,paprikas riņķīšiem,tomātu un baklāžānu šķēlītēm. Visu viegli apbārsta ar sāli un apslaka ar augu eļļu.

Šnabis
Gaļas gabaliņus marinē šnabja,kinzas un sāls maisījumā 15 minūtes.

Bez marinādes
Filejas gabalu sagriež garos gabalos,uzsprauž visā garumā uz iesma,cieši notin ar diegu,var apsmērēt ar adžiku,pipariem un sāli,apslaka ar eļļu un cep.

Etiķis
9 % etiķi sajauc ar augu eļļu,sāli,pipariem un citām garšvielām. Augu eļļa cepoties neļaus izgarot šķidrumam,tāpēc gaļa sanāks ļoti sulīga un mīksta. Marinādi sajauc ar gaļas gabaliņiem un marinē aptuveni 3 stundas.
         Gaļa - 3 kg
         9% etiķis - 1/3 glāzes
         Augu eļļa - 1 glāze
         Sāls,pipari,garšvielas.

Olas
Dažas svaigas olas bļodiņā sakuļ viendabīgā masā,pievieno garšvielas. Sajauc ar gaļu,marinē 3 stundas. Spraužot šašliku uz iesmiem,jāskatās,lai uz gaļas paliktu pēc iespējas mazāk olu masas,jo cepoties olas var apdegt.

Vīns
 1. Ūdeni uzvāra,pieber sasmalcinātus sīpolus,melnos un sarkanos piparus,lauru lapu un citas garšvielas pēc gaumes. Pielej skābo baltvīnu,atdzesē. Sajauc ar gaļas gabaliņiem,marinē 8 stundas.
         Ūdens - 1,5 litri
         Vīns - 1,4 litri
2. Traukā 2 pirkstu biezumā ielej eļļu,tālāk liek kārtām - citrona šķēlītes,sīpolu gredzenus,gaļas gabaliņus,nedaudz piparus,sāli,citronu šķēlītes un atkal visu no sākuma,kamēr beidzas gaļa. Visam pārlej sauso baltvīnu,uzliek slogu un uz nakti tur ledusskapī.

Tēja
No tējas uztaisa stipru uzlējumu. Kad uzlējums atdzisis,sajauc ar gaļas gabaliņiem un marinē 3-4 stundas.
       Tēja - 50 gr
       Ūdens - 0,5 litri

Sīpoli
Sīpolus sagriež gredzenos,sajauc ar melnajiem un sarkanajiem pipariem,maltu koriandru,sasmalcinātām dillēm un kinzu. Gaļas gabaliņus bagātīgi apber ar sīpolu-garšvielu maisījumu un ar rokām sīpolus spēcīgi iemasē gaļā. Atstāj vēsā vietā zem sloga vismaz uz 4 stundām.

Alus
Gaļas gabaliņus un sīpolu gredzenus aplej ar alu un marinē 1 stundu. 

Dažādas mērces
 1. Cūku ribiņas 15 minūtes vāra marinādē no ketčupa,vīna,zaļumiem,ķiplokiem,sīpoliem,pipariem,sojas mērces,pēc tam cep uz grilla. Marināde lieliski noderēs kā karsta piedevu mērcīte.
 2. Vistai vai tītaram. Adziku samaisa ar tomātu pastu šķidrā putriņā. Pievieno sablenderētus sīpolus,ķiplokus un zaļumus,samaisa. Gaļas gabaliņiem pievieno marinādi un marinē 1 stundu.
 3. Sojas mērci (50 ml), Citrona sulu (50 ml), 1-3 sasmalcinātas ķiploka daiviņas,pa tējkarotei melno piparu,kaltētas paprikas pulvera,cukuru kārtīgi samaisa. Sajauc ar gaļas gabaliņiem un marinē 2 stundas.

Vienkārša marināde medījumam
Gaļu aplej ar marinādi - pēc gaumes izvēlas kvasu,sūkalas,kefīru vai vājpienu. Medus un sīpoli - pēc garšas.  Marinē 10-12 stundas ledusskapī. Ja dzīvnieks ir bijis vecs,marinē pat 1-2 dienas vēsā vietā.

Karstā marināde medījumam
Sāli izkausē verdošā ūdenī,pievieno garšvielas,šķēlītēs sagrieztu pētersīļa sakni,garšvielas un vāra 3-5 minūtes. Sīpolus sagriež gredzenos,burkānus rupji sarīvē,ķiplokus izspiež caur spiedi,visu pievieno karstajam novārījumam. Pielej etiķi,uzvāra,nedaudz padzesē un pārlej sagatavotajai gaļai. Traukam uzliek vāku un satin dvieļos un segā,lai saglabātu marinādes aromātu.
       Ūdens - 2 litri
       Sāls - 2 tējk.
       Galda vai vīnogu etiķis - 1/2 glāzes
       Lauru lapas - 2 gb
       Krustnagliņas - 2 gb
       Pētersīļa saknes - 2 gb
       Burkāni - 2-3 gb
       Ķiploki - 5-6 daiviņas
       Malts muskatrieksts - pēc garšas

Auksta ķiploku marināde
Notīrītas un sasmalcinātas saknes aplej ar vīnu,ūdeni un etiķi,pievieno sāli un garšvielas (izņemot ķiploku) un uz lēnas uguns vāra 10-15 minūtes. Noņem no plīts,pievieno smalki sagrieztu ķiploku un atdzesē. Gaļu aplej tikai ar aukstu marinādi.
       Sarkanvīns - 1 litrs
       Ūdens - 1 litrs
       Galda etiķis - 1 glāze
       Burkāns - 1 gb
       Selerijas sakne - 1/2 gb
       Ķiploki - 2-3 daiviņas
       Lauru lapas - 2 gb
       Melnie un smaržīgie pipari - 10-15 graudiņi
       Sāls pēc garšas

Un vēl daži varianti iedvesmai...
 -granātābolu sulā
 -vīnogu sulā
 -tomātu sulā
 -smitsērkšķu sulā
 -dzērveņu sulā
 -uz garšaugiem izturētā etiķī
 -spēcīgi gāzētā minerālūdenī pievieno ļoti daudz sīpolus
 -vīnā uz pusēm ar konjaku
 -etiķa un vīna maisījumā
 -baltvīnā (jo lētāks,jo labāks)
 -sausajā sarkanvīnā
 -sausā vīna un citrona maisījumā
 -vīnogu etiķī
 -rupjmaizes un minerālūdens putriņā
 -sarīvētos ābolos
 -''Čili'' mērces un minerālūdens maisījumā



1 komentārs: