piektdiena, 2015. gada 13. novembris

Savā sulā sautēti kāposti


Vajadzēs - svaigu kāposta galviņu,
svaigus burkānus,
sīpolus,
nedaudz ķimenītes,
augu eļļu,
citronskābi,
sāli un cukuru





Parasti svaigos kāpostus sautē katlā uz plīts. Bet mani vienmēr ir mazliet tracinājis tas, ka ūdenī vārīti... Nu zupa! Un arī garša kāpostiņiem tāda mazliet ūdeņaina sanāk. Tad nu eksperimenta kārtā izmēģināju, kas būs, ja sautēs ''pīlē''. Lieliski!!! Tiku vaļā no ūdeņainās garšas, un šādi gatavoti svaigie kāposti aizvieto tradicionālos skābos kāpostus. . Pagatavošana - vienkārša, rezultāts - nu vienreizējs!!!

Kāpostu saēvelē, burkānus sarīvē uz rupjās rīves, sīpolus sasmalcina.
Visu liek katlā, pieber sāli, nedaudz ķimenes un ar rokām cītīgi samaisa, saspaida. Kad nedaudz sāk atdalīties sula, ņem talkā kartupeļu stampiņu un visu kārtīgi noblietē.
Pārliek ar šķīvīti un atstāj uz 2-3 stundām, lai kārtīgi atsulojas. Tad pieber cukuru, vēlreiz samaisa un liek ''pīlē''.
Pārlej ar augu eļļu un liek cepeškrāsnī 180 grādos uz 1-1,5 stundām - tas atkarīgs no cepeškrāsns. Gatavajiem kāpostiņiem pēc garšas pieber citronskābi - tas skābumiņam. Pirms sautēšanas skābumu kāpostiem pievienot neiesaku, jo tad tie var kārtīgi nesasautēties un palikt cieti.
Viss. Mielojamies!!!
Par sāli, cukuru un citronskābi - tur katrs pēc garšas orientējas.
Un vēl - kad kāposti salikti ''pīlē'', tiem virsū var izkārtot vistas stilbiņus. Tikai tādā gadījumā augu eļļu lejam mazāk vai nelejam vispār, jo no vistiņas kūstošie tauciņi dos pietiekamu treknumiņu.
Lai izdodas!!!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru